Floor Van Wesenbeeck is 23 jaar oud en begon in april 2024 met haar eigen keramiekbedrijf: Astera Ceramics. In haar atelier in Berchem creëert ze allerlei spullen uit klei en geeft ze draailessen en workshops. “Je hebt zoveel verschillende materialen, soorten klei, glazuren of manier om dingen te combineren. Keramiek is zoals een spel dat je niet kunt uitspelen.”
Al van jongs af aan is Floor een creatieve duizendpoot met een resem aan interesses zoals muziek, woorden, tekenen en klei. “Of dat nu in de lagere school, middelbare school of toen ik aan het studeren was, een heel groot deel van mijn tijd is altijd naar creatieve dingen gegaan. Ik wilde daar altijd al mijn beroep van maken.”
Nadat ze haar eerste opleiding stopzette, besloot Floor om een opleiding interieurarchitectuur aan de universiteit te volgen. “Tijdens het studeren wilde ik wel iets creatievers doen, want het was nog altijd heel veel theorie. Toen heb ik besloten om mij volledig op mijn passie te richten en dat is de keramiek.”
“Ik werd niet super gelukkig van school en merkte dat als ik in mijn atelier bezig was, ik daar wel gelukkig van werd.” In januari 2024 maakte Floor de sprong en stopte ze met studeren om Astera Ceramics op te richten. Daarvoor deed ze al keramiek als hobby, met een eigen draaischijf thuis.
“Ik ben begonnen met een workshop in een atelier. Dat was heel basic, 2 schaaltjes maken en een uurtje aan de draaischijf. Ik wist toen al heel snel dat ik hier iets mee wilde doen. Daarom heb ik een draaischijf gekocht en ben ik thuis beginnen oefenen.” En zelfs nu het haar beroep is blijft Floor zich bijscholen door workshops te volgen bij andere ateliers.
Van jongs af aan switcht Floor tussen verschillende hobby’s, maar keramiek heeft haar nog nooit verveeld. “Keramiek is het eerste dat mij echt blijft vasthouden. Je hebt zoveel verschillende materialen, soorten klei, glazuren of manier om dingen te combineren. Keramiek is zoals een spel dat je niet kunt uitspelen.”
Ondanks al haar andere creatieve interesses focust Floor zich voorlopig helemaal op keramiek. “Ik wil zeker nog een aantal jaren kijken wat ik ermee kan bereiken, andere creatieve dingen houd ik voor thuis of mijn vrije tijd, maar ze zijn nog niet job-gerelateerd.”
De sprong wagen om haar passie achterna te jagen was niet makkelijk. Eenmaal de beslissing gemaakt was wist ze al snel dat ze het juiste had gekozen. “Ik had eigenlijk meer schrik van mijn omgeving, want ik stond zelf volledig achter mijn eigen beslissing.”
Als er één advies is dat ze kan meegeven aan anderen die twijfelen om hun dromen achterna te jagen, is het dat het de sprong waard is. “Kiezen voor je passie lijkt veel enger dan het effectief is. Ik herinner me nog hoeveel stress ik had en hoe slecht ik me voelde omdat ik niet per se mee kon met wat er verwacht werd van mij. Maar ik denk dat die angst voor iets te doen wat je graag wilt er helemaal niet zijn.”
Ondertussen geeft Floor regelmatig workshops en draailessen, wat haar omgeving ook heeft opgemerkt. “Nu zeggen mensen eerder: sorry dat we toen zo deden. Eenmaal de bal aan het rollen raakt, zien ze dat je er wel iets mee kunt doen.”
Op enkele maanden tijd is Astera Ceramics gegroeid en geeft Floor gemiddeld één keer per week les. “Het is eigenlijk veel sneller gegaan dan ik zelf had verwacht.” Toen Floor net met Astera Ceramics begon, kwamen vooral kennissen en vrienden langs. Ondertussen vinden ook mensen via sociale media de weg tot in haar atelier. Zelfs mensen die lang moeten reizen tot bij haar komen nu langs. Dit benoemt Floor ook als het zotste dat ze al meemaakte. “Er was een mama en een dochter die bij mij langskwamen voor een draailes rond Moederdag en die hadden een uur op de trein gezeten en de bus gepakt om naar mijn atelier te komen voor een les, ik weet dat ik toen wel ‘wow’ dacht.”
Wat Astera Ceramics onderscheidt van andere keramiekateliers is dat er alleen maar privélessen worden gegeven. “Het verschil dat ik probeer te creëren, is dat het bij mij echt heel persoonlijk is. Ik geef privéles, ik ga geen groep van 6 mensen aan de draaischijf zetten terwijl ik de enige leerkracht ben. Ik probeer het iets persoonlijker te doen, want die connectie vind ik belangrijk.”
Met wie Floor ook connecteert en samenwerkt zijn de creatievelingen waarmee ze haar ateliergebouw deelt. Een oude industriële bakkerij waar 20 mensen hun eigen ruimte uit huren. Van houtbewerkers en lassers tot tufting, 3D printers en keramiek, allemaal samen in één gebouw. “Een meisje dat meubels maakt, vroeg me om keramieken handvaten te maken voor haar meubel. Je helpt elkaar en je denkt aan dingen waaraan je zelf nooit zou hebben gedacht.
Hoe hard Astera Ceramics gaat groeien kan Floor niet voorspellen, maar ze heeft wel een grote droom: het organiseren van keramiekvakanties in het buitenland. “Dan krijg je in de voormiddag les en in de namiddag kan je het land verkennen of in het atelier werken. Maar dat is voor een heel verre toekomst.”
Daarnaast wilt ze keramiek toegankelijker maken. “Tegenwoordig moet je ergens een afspraak maken, heel lang wachten en dan is dat enkel in die specifieke omgeving. Momenteel is het nog heel exclusief.”
Daar wilt ze verandering in brengen door in de toekomst laagdrempelige evenementen te organiseren waar mensen kunnen binnenwandelen en draaischijven kunnen gebruiken. “Ik zou bij zo’n evenementen graag een grote rol spelen, iets dat keramiek nog toegankelijker maakt dan naar een keramiekatelier te gaan.”