Twee jaar geleden maakte Astrid Verbist (23) van haar grootste passie haar beroep. Astrid is een echte powervrouw die het allemaal lijkt te kunnen: een universitaire studie Handelswetenschappen succesvol afronden en daarnaast een eigen ijsboetiek runnen. “Er zijn dagen dat ik twaalf à dertien uur bezig ben, maar ik doe het enorm graag.”
Voeding en koken spelen een centrale rol in Astrids leven. Wanneer ze niet in de keuken staat, zoekt ze online inspiratie voor nieuwe gerechten en ijssmaken.
Van kleins af aan is Astrid al in de keuken terug te vinden. "Mijn beide oma’s staan ook graag in de keuken”, zegt Astrid. "Mijn moeke maakte altijd pizza’s en dan hielp ik mee. Ik heb zelfs nog een filmpje waarin ik als klein meisje van een meter afstand de ingrediënten op de pizza gooi."
Dat was nog maar het begin van haar culinaire verhaal. Op twaalfjarige leeftijd volgde ze een kookkamp in hotelschool Ter Duinen, maar uiteindelijk koos ze niet voor een opleiding in de horeca.
"Ik heb ervoor gekozen om mijn diploma Handelswetenschappen te behalen, zodat ik altijd nog een andere richting uit zou kunnen gaan. Maar dat bleek niet nodig te zijn." Voeding bleef steeds een belangrijk deel van Astrids leven, op 21-jarige leeftijd maakte ze er uiteindelijk haar beroep van. Eerst met een eigen ijsboetiek, later kwam daar een traiteurzaak bij.
Astrids ondernemersdrang zit in haar bloed. Haar ouders zijn allebei zelfstandigen en voor Astrid voelde het dan ook vanzelfsprekend om diezelfde weg in te slaan. "Als zelfstandige heb je veel verantwoordelijkheid, maar het is ook veel leuker”, zegt ze met overtuiging. Die ondernemersdroom vraagt veel tijd en doorzettingsvermogen. “Er zijn dagen dat ik twaalf à dertien uur bezig ben. De dagen daarna zijn meer dan nodig om een beetje te recupereren. Etentjes met vrienden moet ik vaak links laten liggen.” Het is één van de vele zaken die Astrid aan de kant zet om zich op haar bloeiende zaak te focussen.
Astrids traiteurzaak staat bekend om haar unieke smaakcombinaties. Ze experimenteert graag en voegt een persoonlijke, creatieve toets toe aan haar ijs en gerechten. Naast de klassieke smaken zoals vanille, stracciatella en chocolade werkt Astrid met smaken van de week, zo blijft het aanbod voor de klant interessant en divers. Denk aan framboos met chocolade (een twist op stracciatella), yoghurt-appelsien of banaan met karamel.
Producten moeten voor Astrid niet exotisch zijn of van te ver komen. Verse groenten haalt ze gewoon op de markt. Ze blijft steeds innoveren, zo kwam ze met een leuk alternatief voor de klassieke plastieken lepeltjes die je standaard bij een ijsje krijgt. “Sinds vorig seizoen werk ik met eetbare lepeltjes, zo heb je een extra koekje en minder plastic.”
Met de bikkelharde concurrentie in de voedingsindustrie blijft Astrid zichzelf steeds heruitvinden. Dat is een hele uitdaging maar door haar creativiteit en frisse blik, blijft ze steeds iets nieuws uitvinden. Ze experimenteert niet enkel met speciale combinaties maar sinds kort heeft ze een automaat staan waar je verse gerechtjes en heerlijke desserts kan terugvinden. “De dag van vandaag moet je je proberen onderscheiden van de concurrentie door o.a. met kwaliteitsvolle producten te werken.”
Astrid heeft heel wat in petto voor de toekomst. Momenteel onderzoekt ze de mogelijkheid om haar zaak binnen uit te breiden. "We denken eraan om tafeltjes te plaatsen, zodat klanten ook bij slecht weer kunnen genieten. Misschien bieden we binnenkort ook milkshakes, koffie of pannenkoeken aan”, vertelt ze enthousiast. "Ik heb zelfs al gedacht aan pizza, ik heb gewoon zoveel interesses!"
Haar passie voor voeding en haar gedrevenheid als onderneemster maken van Astrid een inspirerend voorbeeld voor jonge ondernemers. Voor wie zelf de stap wil zetten om als zelfstandige aan de slag te gaan, heeft Astrid een laaste gouden tip.