Een expo die geen expo is, een festival dat meer is dan muziek, en kunst die geen grenzen kent. Dat is Blikkenwerpers, het participatieve kunstproject van Hujo en Dwaalzin, waar jonge makers én organisatietalent de kans krijgen om zichzelf te ontplooien, te experimenteren en samen iets unieks te creëren.
Blikkenwerpers begon als een samenwerking tussen twee vrijzinnig humanistische jongerenorganisaties met één gemeenschappelijke missie: jongeren een stem geven en hen een platform bieden om zichzelf te uiten via kunst en engagement. “We merkten dat er veel leegstand was in steden en wilden die ruimtes een nieuwe invulling geven”, vertelt Ilan (28), die het project vier jaar geleden mee uit de grond stampte. Wat begon als een projectidee groeide uit tot een volwaardig traject waarin jongeren maandenlang werken aan kunst en performance, met als slot een festival met exposities, performances en live acts.
“Het begon kleinschalig, maar we merkten al snel dat er nood was aan een plek waar jongeren zichzelf konden ontwikkelen”, vult Eva (23) aan. “Blikkenwerpers is geen einddoel, maar een leertraject waarin coaching, community en samenwerking centraal staan.”
Blikkenwerpers onderscheidt zich doordat het niet draait om 'werk inleveren', maar om samen creëren. “Bij veel expo’s lever je je werk in en that’s it”, zegt Ilan. “Hier begint het al maanden op voorhand. Makers werken samen rond een vrijzinnig humanistisch thema en worden intensief begeleid.”
Het festival verwelkomt beeldende kunstenaars, muzikanten, spoken word-artiesten, tattoo-artists én dragperformers. Zo is er bijvoorbeeld What the Drag?!, een volwaardig project binnen Blikkenwerpers, gedragen door een eigen team vrijwilligers. “Wat begon als experiment groeide uit tot onze grootste publiektrekker”, zegt Eva enthousiast.
De vrijwilligers spelen niet enkel een ondersteunende rol, ze vormen mee de inhoud en structuur van het festival. “Ze helpen met de organisatie, curatie, communicatie en zorgen dat elk jaar anders en vernieuwend aanvoelt”, zegt Ilan.
Blikkenwerpers ontstond met als doel om een laagdrempelig platform te zijn voor jongeren die willen creëren, verbinden en groeien. “Je hoeft geen professionele kunstenaar te zijn om mee te doen”, zegt Eva. “Of je nu voor het eerst iets maakt of al ervaring hebt, bij ons is er plek voor iedereen.”
Het thema – telkens gelinkt aan vrijzinnig humanistische waarden – biedt ruimte voor interpretatie. “Dit jaar is het thema ‘What about time?’”, vertelt Ilan. “Sommigen focussen op tijdsdruk, anderen op nostalgie, of zelfs de impact van ouderdomsziekten zoals Alzheimer.”
De focus ligt op een veilige en motiverende omgeving. Engagement wordt verwacht, maar binnen een kader waarin jongeren zichzelf kunnen zijn. “We willen dat iedereen zich goed voelt en weet dat het een plek is waar ze mogen groeien”, zegt Eva. “We zoeken wel naar een balans: het blijft vrijwillig, maar het is ook een engagement waar tijd, energie en middelen tegenover staan.”
Blikkenwerpers is ondertussen actief in Gent en Leuven. “We willen een vaste waarde worden in Vlaanderen voor jonge makers”, zegt Ilan. “Een plek waar ze kunnen proeven van projectwerking en kunstcreatie, met coaching en ondersteuning.”
De toekomst? Internationaal. “We onderzoeken samenwerkingen via Erasmus+ om met makers uit andere landen samen te werken”, legt Ilan uit. “Zo kunnen we ook andere perspectieven binnenbrengen.”
Wie wil deelnemen als maker of vrijwilliger, kan zich inschrijven via de open calls: in september voor Blikkenwerpers Leuven en in februari 2026 voor Blikkenwerpers Gent. “Of kom gewoon langs, ontdek, en laat je verrassen”, besluit Eva. “Blikkenwerpers is niet zomaar een festival, het is een ervaring.”
Meer weten? Check Hujo.be of Dwaalzin.nu en volg hen op Instagram!
Met steun van deMens.nu en de Vlaamse Overheid.
Fotocredits: Eva Swennen, Tim Martin & Lan Anh Vandevivere