Julie Schmeits (22), Leena Van den Bergh (23), Yéline Lee (21) en Noa Heymans (22) waren een van de winnaars van de prestigieuze News City Academy Awards, een wedstrijd georganiseerd door DPG Media. Met hun documentaire ‘Ik ben aseksueel’ sleepten ze de prijs voor het ‘meest diepgravende journalistieke werk’ in de wacht. Aseksualiteit, de A in LGTBQIA+, betekent dat je weinig tot geen seksuele aantrekking voelt.
In een wereld waarin seks vaak een prominente rol speelt, voelt niet iedereen seksuele aantrekking. Brits onderzoek uit 2004 toont aan dat 1% van de mensen aseksueel is, al liggen die cijfers waarschijnlijk hoger. “Aseksuele mensen kunnen verliefd worden maar ervaren geen of weinig seksuele behoefte”, leggen de meisjes uit. Al is het niet zo zwart-wit. Sommigen hebben wel nood aan fysiek contact, zoals knuffelen of kussen, terwijl anderen dat helemaal niet hebben. Met hun documentaire ‘Ik ben aseksueel’ willen de vier het thema in de media bespreekbaar maken.
Het idee voor de docu ontstond toen Noa zich afvroeg welke thema’s in de media vaak onderbelicht blijven. “Ik las een artikel waarin aseksualiteit kort werd genoemd, maar zonder veel uitleg.” De vier studenten journalistiek besloten het onderwerp voor hun bachelorproef verder te onderzoeken, al bleek het moeilijk om mensen te vinden die openlijk wilden getuigen. “We hebben een tweetal weken gezocht in Facebookgroepen, contact gelegd met het regenbooghuis Casa Rosa en zelfs flyers uitgedeeld”, vertelt Julie. Uiteindelijk spraken ze met zo’n vijfentwintig personen, maar slechts enkelen wilden voor de camera hun verhaal doen. In ‘Ik ben aseksueel’ bieden Rienske (21), Michel (39), Matthias (30) en Hugo (54) een open blik op hoe zij hun aseksualiteit beleven.
De eerste interviews waren spannend, vooral omdat de makers directe vragen moesten stellen over seksualiteit. “Je komt bij iemand thuis, je hebt die persoon nog nooit in het echt gezien, en na vijf minuten vraag je: ‘Masturbeer je soms?’ Dat zijn geen alledaagse vragen”, lacht Yéline. “Maar om aseksualiteit goed te begrijpen, moesten we diep graven en alle taboes doorbreken.”
Een van die taboes is het idee dat aseksualiteit iets is waar je ‘overheen kunt komen’ of dat het gewoon een keuze is. “De maatschappij draait vaak om seks, en als je daar niet in mee gaat, ben je raar of preuts. Dat stigma moet veranderen”, zegt Noa. Gelukkig komen verschillende vormen van seksualiteit steeds vaker ter sprake. Zelfs in populaire series zoals ‘Sex Education’ komt aseksualiteit aan bod, al kan het nog meer én beter, klinkt het.
Als kers op de taart werden de vier jonge journalisten bekroond met een award. News City, de samenwerking tussen onder andere VTM NIEUWS, HLN en Qmusic reikte de prijzen uit. Ze zijn enorm dankbaar voor de erkenning, maar beschouwen het niet enkel als hun persoonlijk succes. “Dit hebben we vooral te danken aan onze getuigen, want zonder hen zouden we hier niet staan. Zij hebben hun verhaal zo eerlijk gedeeld, waardoor het voor iedereen duidelijk werd”, zegt Leena. Naast de trofee ontvingen de meisjes ook een beurs ter waarde van 2.500 euro. Met dat geld mogen ze nieuw journalistiek werk maken. Wat dat precies zal zijn, is nog onbekend, maar ze hopen opnieuw een maatschappelijk thema onder de aandacht te brengen. Succes girls!