Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Maarten (20) vaart met zijn ballon zijn dromen tegemoet

30.11.2024
Clarisse De Noyette
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Maarten Deleersnyder (20) is een geboren ballonvaarder met het hoofd in de wolken en beide voeten stevig op de grond. Hij vliegt nog maar amper twee jaar boven Vlaanderen en kon de titel van Belgisch kampioen al grijpen. “Het was wel zot om hoger in de ranking te staan dan mijn vroegere idolen”, vertelt Maarten met een grote glimlach. Van zotte wedstrijdervaringen tot rustgevende avonturen in de lucht, Maarten deelt zijn unieke verhaal. 

“Ik ben opgegroeid tussen de ballonnen”, vertelt de jonge piloot. “Mijn vader is ballonvaarder en al van kleins af aan ging ik mee.” Toch heeft het even geduurd voordat Maarten zelf zijn passie vond in de ballonvaart. Als tiener was hij namelijk een voetballer in eerste klasse bij Cercle Brugge, maar door blessures moest Maarten stoppen. “Pas toen ik stopte met voetbal, kreeg ik ruimte om me te verdiepen in ballonvaart. Dat groeide dan wel snel tot een echte passie.”

Maarten begon op 15-jarige leeftijd aan de opleiding voor ballonvaart. Twee jaar later behaalde hij zijn licentie en maakte hij zijn eerste commerciële vluchten. Bij deze soort vluchten mag Maarten vier tot vijf personen (bijvoorbeeld met een cadeaubon) meenemen om van het uitzicht te genieten.  "Het moeilijkste aan de opleiding was het vak meteo en de theorie”, lacht hij. Het ballonvaren zelf vindt Maarten makkelijker. “Maar ja, het is een gewoonte”, vertelt hij bescheiden. Vele vaaruren later geniet de jonge piloot van zowel de rust tijdens de ballonvluchten als de spanning van de wedstrijden. Die balans maakt het ballonvaren voor hem zo fijn en telkens vernieuwend. “Tijdens commerciële vluchten geniet ik van de rust en het prachtige uitzicht. Maar ik hou ook van de adrenaline tijdens wedstrijden en dan komt mijn competitieve kant naar boven.”

The student has become the master

Sinds anderhalf jaar neemt Maarten deel aan ballonvaartwedstrijden met zijn eigen ‘racer’. Dat is een soort ballon, speciaal ontworpen om deel te nemen aan wedstrijden. En met succes! Hij werd dit jaar niet alleen Belgisch kampioen, maar zette ook een mooie prestatie neer op het wereldkampioenschap. Daar gooide hij in een opdracht een zandzak van twee kilometer hoogte op slechts 20 meter van een mikpunt. "Ik volgde vroeger via YouTube etc. de bekendste en beste ballonvaarders. Daar keek ik altijd enorm naar op en nu sta ik plots tussen hen. Ik sta zelfs boven sommige idolen in de ranking, dat is gewoon zot.” 

svg background ornament
Tijdens commerciële vluchten geniet ik van de rust en het prachtige uitzicht. Maar ik hou ook van de adrenaline tijdens wedstrijden.
Maarten

Te weinig erkenning

Ballonvaren is meer dan enkel commerciële vluchten waarbij je opstijgt en landt. In die wedstrijden zitten enkele moeilijke opdrachten. Een van die opdrachten is het maken van 3D-patronen. Dat doet de piloot door enkele punten met elkaar te verbinden en zo een figuur te vormen. Maar er bestaan ook precisielandingen waarbij een voorwerp zo dicht mogelijk bij het mikpunt moet landen.  “De wedstrijdwereld van de ballonvaart is bijna niet gekend. Het prijzengeld is ook zeer laag tegenover het materiaal dat je daarvoor nodig hebt”, legt Maarten uit. Ook bij de commerciële vluchten komt er meer kijken dan je denkt. "Het weer bepaalt alles. Bij slecht weer varen we niet, want risico’s nemen is het niet waard." Maar wanneer het weer perfect is, springt Maarten in zijn ballon. “Ik hou van opstijgen bij zonsopkomst, want dat is echt het mooiste. Maar dat vroeg opstaan, begint na een tijd ook tegen te vallen. Bij wedstrijden moet ik bijvoorbeeld om 4 uur opstaan”, lacht hij.

Droomvlucht

Maarten ziet zijn ballonvaardersdroom als een combinatie van hobby en werk. Vandaag is het nog puur een hobby, zo neemt hij af en toe deel aan nationale en internationale wedstrijden. Hij zou in de toekomst zowel commercieel willen vliegen als blijven deelnemen aan internationale wedstrijden. "Een ballonvaartbedrijf opstarten met mijn familie is iets waar we aan werken. Misschien geef ik later ook les als instructeur." Wie wil er nu geen les krijgen van een Belgisch kampioen? Maar dat zijn plannen voor later, want er staat eerst nog iets heel groots op zijn bucketlist. Maarten zijn droom is namelijk om het wereldkampioenschap te winnen. Hij is al volop aan het varen en wedstrijden aan het meedoen. “Veel mensen zeggen dan: ‘Maar je traint heel veel, dus je zal wel winnen.’ Dat alleen is natuurlijk geen reden waarom je wint, want je moet het nog steeds op het moment zelf doen.” Keep calm and trust Maarten, is dus de boodschap. ;)

Maarten gaat internationaal

De jonge ballonvaarder nam, in zijn korte vaarperiode, al veel deel aan internationale wedstrijden. Ook daar is hij nog lang niet klaar mee. “Japan is een land waar ik echt eens wil vliegen. Ik hoor van veel piloten dat het daar mega mooi is.” Naast Japan droomt Maarten ervan om boven Australië te vliegen. Wanneer het hier vriest en sneeuwt, is het daar lekker warm. Ideaal dus voor een ballonvaarder die meer vliegt bij goed weer! “Veel piloten varen hier zes maanden en wanneer het kouder wordt, trekken ze naar Australië. Zo kunnen ze een heel jaar lang vliegen. Ik weet van mezelf dat ik dat niet lang zal doen om telkens heen en weer te reizen van en naar Australië. Maar ik weet ook dat ik heel veel spijt ga hebben als ik het niet probeer.”  

Een geboren voorbeeld

Maarten vindt het jammer dat ballonvaren zo weinig in de spotlight staat. “Veel mensen weten niet wat die wereld inhoudt en dat wil ik proberen te veranderen.” Via TikTok en Instagram deelt hij zijn avonturen en geeft hij een inkijk in de wedstrijden. En als student eventmanagement organiseert hij misschien ooit een groot ballonvaartevenement. “Ik wil een inspiratiebron of idool zijn, zoals ervaren piloten dat vroeger voor mij waren”, zegt hij al glunderend. Voor mensen die ook ballonvaarder willen worden, heeft Maarten een zeer goede tip. “Ga naar ballonvaartevenementen, zoek contact met piloten, of volg ze gewoon met de fiets of auto. Zo kruip je echt in die wereld en maak je connecties met mensen.” Voor je het weet, zit je zelf in de lucht!

VTM
Qmusic
HLN
Belfius