Hero Image

1 op de 5 jongeren heeft grote schuld door achteraf betalen: ‘Mensen worden verleid tot impulsieve aankopen’

13.12.2024
HLN
JONGERENNIEUWS

Betalen op de pof. Dat kan via Klarna, Afterpay, Riverty, maar inmiddels ook in fysieke winkels als H&M en MediaMarkt. Het aantal opties groeit en daarmee ook de zorgen. Gemeenten en instanties zien een toenemend aantal jongeren om hulp vragen vanwege torenhoge schulden door achteraf betalen.

Steeds meer jongeren kampen met problematische schulden. Uit een enquête van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder 509 jongeren tussen 18 en 27 jaar blijken de schattingen te variëren van 20 tot 26 procent. De meest genoemde oorzaak voor deze schulden is achteraf betalen.

Ook in West-Brabantse gemeenten worden signalen opgevangen. ,,We ervaren een toename van jongeren met betaalproblemen”, zegt een woordvoerder in Oosterhout. Dat is een van de redenen waarom de gemeente het uitgesteld betalen in een toenemend aantal fysieke winkels als een 'zeer zorgelijke ontwikkeling’ beschouwt. ,,Mensen worden verleid tot impulsieve aankopen zonder direct inzicht in de financiële gevolgen daarvan. De combinatie van lage drempels en hoge kosten bij te late betalingen, vergroot het risico op problematische schulden.”

Voorlichting uitbreiden

Voor mensen met schulden is betalen op de pof een manier van overleven. Veel bedrijven die achteraf betalen aanbieden, voeren geen uitgebreide financiële check uit. Dit kan volgens de woordvoerder ertoe leiden dat mensen die al problemen hebben, nog kwetsbaarder worden.

Ook bij de gemeenten Roosendaal en Breda komen hulpvragen binnen van jongeren met schulden door achteraf betalen. ,,Een fenomeen dat steeds vaker voorkomt”, aldus een woordvoerder van Breda. Deze gemeente ziet daarom de mogelijkheid tot achteraf betalen in fysieke winkels als een ‘extra risico’ en gaat haar voorlichting op scholen uitbreiden naar het hbo-onderwijs.

svg background ornament
Je krijgt er een onschuldig gevoel van, maar uiteinde­lijk is het zo verleide­lijk en onzuiver
Jamal Oulel, Socialdebt

Van de jongeren die aankloppen bij hulporganisatie Socialdebt, heeft een vijfde een achteraf betalen-schuld. ,,Dat is significant", zegt oprichter Jamal Oulel. ,,Je krijgt er een onschuldig gevoel van, maar uiteindelijk is het zo verleidelijk en onzuiver. We zien het aantal jongeren met schulden flink toenemen.”

Zijn organisatie helpt jongvolwassenen tot 27 jaar met een schuld lager dan 2500 euro. Socialdebt betaalt de schuld af en de jongeren lossen het bedrag af aan de organisatie. De nieuwe schuldhulpmethode trok de aandacht van koningin Máxima, die in februari een bezoek bracht aan de organisatie die met regionale teams werkt. ,,Bij jongeren is autonomie belangrijk. Bij schuldsanering wordt je betaalpas afgenomen, bij ons krijgen ze de ruimte om financiële problemen op hun eigen manier op te lossen.”

VTM
Qmusic
HLN
Belfius