Hero Image

Antwerpse rapper Yung Mavu in podcast Love Lounge openhartig over angststoornis fagofobie: “Ik durfde amper te eten uit angst om te stikken.”

22.11.2024
Lara Tytgat
LOVE LOUNGE PODCAST

Antwerpse rapper Yung Mavu, bekend van hits als 'Madonna', vertelt in de JEZ!-podcast Love Lounge over zijn jarenlange strijd met fagofobie, een angst voor slikken en stikken. Na een traumatische ervaring waarbij hij bijna stikte, werd eten een dagelijkse worsteling die leidde tot ernstig ondergewicht. Uiteindelijk kon hij via hypnosetherapie zijn angst overwinnen.

In de nieuwe aflevering van de JEZ!-podcast Love Lounge zijn content creator Arno The Kid en rapper Yung Mavu (Noah Mavuela) te gast. Met host Wannes Lacroix praten ze over zelfliefde, sport en voeding. Beide lijken een gezonde relatie met eten te hebben, al was dat niet altijd zo. Yung Mavu vertelt over zijn strijd met de angststoornis fagofobie: “Door mijn angst om te stikken was het heel moeilijk voor mij om te eten. Het voelde voortdurend alsof er iets in mijn keel vast zat.”

“Als ik bijvoorbeeld op restaurant ging met vrienden, dan stopte ik na vijf happen al met eten omdat het zo vermoeiend was. Maar ook als ik alleen was, at ik niet. Ik was bang dat er niemand mij zou kunnen redden als ik zou stikken. Dat was echt een nachtmerrie, ik was die periode ook graatmager”, vertelt de Antwerpse rapper.


Ondervoeding en sociale impact

Naar schatting komt fagofobie bij één op 500 mensen voor, voornamelijk bij kinderen. De angststoornis is dus relatief zeldzaam, maar kan een grote impact hebben op de (mentale) gezondheid. Uit angst om te stikken kunnen mensen met fagofobie ondervoed en uitgedroogd raken. Andere gevolgen zijn onder andere een droge mond en keel, gespannen spieren en gewichtsverlies. Zoals Yung Mavu ook getuigt, kan de angststoornis bovendien je sociale leven verstoren. Eten speelt immers een belangrijke rol in de meeste sociale settings.

“Zo zat ik eens backstage op een festival met verschillende mensen te eten, toen iemand me vroeg waarom ik zo vreemd at. Ik zei dat ik een probleem had waardoor ik niet zo goed kon slikken. Die persoon stopte met eten en zei: 'Dat wil ik nu wel eens zien.’ Ik ben toen gestopt met eten en weggewandeld.”


svg background ornament
Ik werd in hypnose gebracht en heb mijn trauma tot in detail moeten herleven. Twee weken later kon ik plots zonder problemen een heel bord spaghetti leegeten.
Yung Mavu

Traumaverwerking via hypnose 

Fagofobie of slikangst ontstaat in de meeste gevallen door een traumatische ervaring met slikken, zo ook bij Yung Mavu. “Ik ben ooit bijna gestikt, en toen is die angst gekomen. Uiteindelijk ben ik daarvoor naar een therapeut gegaan. Ik werd in hypnose gebracht en heb dat trauma tot in detail moeten herleven. Twee weken later kon ik plots zonder problemen een heel bord spaghetti leegeten. Sindsdien is mijn angst weg, en nu eet ik als een monster”, lacht hij. “Maar daarvoor at ik gewoon zelden en was ik echt ongelukkig.”

Herstel van fagofobie is dus mogelijk, mits de juiste professionele hulp. Door onder andere ontspanningstechnieken, een aangepast dieet, exposure therapie of hypnotherapie – zoals in het geval van Yung Mavu – kunnen mensen hun angst voor slikken stap voor stap overwinnen. Daarbij is het belangrijk dat de behandeling wordt afgestemd op de specifieke behoeften van de persoon die met fagofobie kampt. “Ik dacht dat het een probleem was dat nooit opgelost zou raken. Maar thank god dat ik er vanaf ben geraakt", besluit Yung Mavu opgelucht.

Love Lounge is te beluisteren op alle podcastplatformen en als video te bekijken op het YouTube-kanaal van JEZ!.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius