Afgelopen weekend staken heel wat jeugdbewegingen de handen uit de mouwen om zoveel mogelijk bomen te planten tijdens het BOOMweekend. In Halle gingen zo’n 120 jongeren aan de slag op een lap grond langs de Welkomstlaan. Daar werden 5400 inheemse loofbomen en struiken aangeplant. “Dit bos zal op termijn een belangrijke rol vervullen op recreatief en ecologisch vlak.”
Het koude winterweer schrok de Halse jeugdbewegingen niet af, want zondagnamiddag gingen zij aan de slag op een terrein langs de Welkomstlaan. Daar organiseerde de Bosalliantie een plantactie in het kader van het jaarlijkse BOOMweekend. 5400 inheemse loofbomen en struiken gingen er de grond in, goed voor een nieuw bos van zo’n anderhalve hectare tussen de Welkomstlaan en de Karel Nerinckxlaan. “Deze plantactie is één van de vele initiatieven om natuur in het Nationaal Park Brabantse Wouden verder te verbinden en versterken”, zegt Patrick Huvenne, regiobeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos. “Dit nieuwe bos vormt een verbinding tussen het Kluisbos in Buizingen en het Hallerbos. Op termijn zal het een belangrijke rol vervullen op recreatief en ecologisch vlak. Het is fantastisch dat kinderen helpen om de toekomst van hun bossen te verzekeren.”
Met het Plan Boommarter, werken het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, de stad Halle, Natuur en Bos en Natuurpunt al jaren samen om de natuur te versterken door de aanplanting van hagen, bomen en struiken en de aanleg van poelen. Door de aankoop van gronden nabij het Hallerbos wil het Plan Boommarter het Hallerbos met kleinere bossen in de buurt verbinden om te komen tot een samenhangend groengebied van 2.000 hectare. Onder meer burgemeester Eva Demesmaeker (N-VA) en schepen van natuur en milieu Benjamin Swalens (N-VA) kwamen zondag een handje toesteken. “Door jongeren actief te betrekken bij bosuitbreiding ervaren ze zelf hoe belangrijk natuur is en ontwikkelen ze een blijvende band met het milieu. Deze generatie zal immers een sleutelrol spelen in de bescherming van onze leefomgeving in de toekomst”, zegt Benjamin Swalens.