Hero Image

Justitie in Antwerpen zet deuren open voor kinderen en jongeren: “Voor hen is de hele gerechtswereld vaak nogal abstract”

28.11.2024
HLN
JONGERENNIEUWS

Justitie is voor kinderen en jongeren vaak een abstract begrip. Daarom besloten de betrokken partners van het Antwerpse gerecht om hun zondag uit te nodigen voor een rondleiding en workshops om zo de ‘rechtbank’ wat toegankelijker te maken. “We willen kinderen en jongeren vooral duidelijk maken dat wij dingen doen om mensen te helpen”, zeggen Annelies Laureyssens, voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg en Kristof Aerts van het parket Antwerpen.

Het Vlinderpaleis in Antwerpen, ook kinderen en jongeren zullen het imposante gebouw in Antwerpen al wel eens gezien hebben. Hopelijk niet aan de binnenkant, maar door er gewoon voorbij te rijden of te wandelen. Maar wat gebeurt daar eigenlijk allemaal? Wat doen rechters en advocaten of procureurs ? Dat wilden de Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen, de Arbeidsrechtbank Antwerpen, de Vrede- en Politierechters Antwerpen, Openbaar Ministerie Antwerpen en Balie Antwerpen uitleggen met hun nieuw project, Just(ice) for Kids.

Wereld van nuance

“Het gevoel leeft dat kinderen en jongeren vaak een nogal zwart-witbeeld hebben van alles wat met het gerecht te maken heeft en dat is het nu net niet”, vertellen Kristof Aerts en Annelies Laureyssens. “Justitie is net een wereld vol nuance. We willen ook vertellen waarom het belangrijk is dat een rechter soms dingen beslist of ook tegen de overheid kan zeggen: dit is niet goed wat jullie doen. Justitie mag ook niet iets zijn waar kinderen bang van hebben. We kwamen eigenlijk op het idee omdat de politie bijvoorbeeld ook regelmatig een opendeurdag houdt, tja, waarom wij dan niet?”

Fictieve rechtszaak

De afstand verkleinen. Dat was dus het opzet. “Net als de politie of de brandweer is justitie er ook om mensen te helpen”, vertellen Kristof en Annelies. “Dat gebeurt bijvoorbeeld op de politierechtbank, de jeugdrechtbank, de correctionele rechtbank of de familierechtbank. Gezinnen die zich hadden ingeschreven kregen eerst een rondleiding door het gebouw om dan te eindigen in een zittingzaal waar telkens een fictieve rechtszaak werd behandeld.” En die waren echt wel op niveau van kinderen en jongeren zoals een zaak over een moeilijke echtscheiding of een influencer die rake klappen had gekregen van een vriendin. “We wilden de jongeren met heel deze dag vooral duidelijk maken dat we niet de boeman zijn. Dat er soms beslissingen moeten genomen worden om mensen - en zeker ook kinderen - te beschermen.

Verschillende partners zoals Welzijnsonthaal, CAW, JAC, Hoge Raad voor de Justitie, het College van hoven en rechtbanken, FOD Justitie, Kinderrechtencommissariaat, Belvue, ‘t Zitemzo waren ook aanwezig met een infostand. De 6-jarige Charles kwam ook kijken met zijn ouders. Zijn mama is advocate dus justitie komt thuis wel eens ter sprake. “Maar zo kan hij het ook eens zien waar zijn mama werkt”, vertelt de papa. “Misschien is hij nog te jong om het allemaal te beseffen, maar ik vind het in elk geval een goed initiatief.”

Dat zegt ook een gezin uit het Gentse die jarenlang in Antwerpen hebben gewoond. De kinderen zijn 5, 9 en 11 jaar. “Wij wilden vooral naar hier komen omdat het justitie inderdaad nogal abstract is”, vertellen de ouders. “Dit initiatief vinden we zeer waardevol omdat ze het zo op een speelse manier toch leren kennen.”

VTM
Qmusic
HLN
Belfius