Hero Image

Vlaamse Jeugdraad reageert op regeerakkoord en kiest nieuwe prioritaire thema's

07.10.2024
NEWS

De Vlaamse Jeugdraad zal de komende jaren focussen op Gelijke Kansen, Klimaat en de Digitale Leefwereld van kinderen en jongeren. De organisatie reageert daarmee op het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. 

De Vlaamse Jeugdraad maakt vandaag haar nieuwe prioriteiten tot en met 2026 bekend. Met die drie beleidsthema's willen de jongeren en jeugdwerkers van de Vlaamse Jeugdraad de komende jaren diepgaand aan de slag. De organisatie reageert daarmee op het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord dat begin vorige week gelanceerd werd en wil daarmee haar eigen stempel drukken op het (jeugd)beleid van de nieuwe Vlaamse regering.

De nieuwe thema's zijn:

  • Gelijke Kansen, omdat gelijkwaardigheid de basis zou moeten zijn voor alle kinderen en jongeren, maar hier op vlak van veel beleidsdomeinen in de praktijk duidelijk nog heel wat werk aan is;

  • Klimaat, omdat de klimaatcrisis kinderen, jongeren en toekomstige generaties het hardst zal treffen, er raakpunten zijn met heel wat verschillende beleidsdomeinen én ook hier de meest kwetsbaren de grootste lasten dragen. Bovendien wil de Vlaamse Jeugdraad meer ambitie zien bij beleidsmakers rond de huidige klimaatcrisis;

  • Digitale Leefwereld, omdat die niet meer weg te denken is in het leven van kinderen en jongeren, en zij niet enkel beschermd moeten worden maar ook de kans krijgen om als co-creator die digitale wereld mee vorm te geven.

De Vlaamse Jeugdraad kiest elke drie jaar nieuwe prioritaire thema's waarin ze een verschil wil maken naast het reguliere advieswerk. Die thema's worden participatief door en met jongeren onderzocht om tot nieuwe beleidsadviezen te komen.

Toch niet helemaal akkoord met het Regeerakkoord.

De Vlaamse Jeugdraad kijkt reikhalzend uit naar de samenwerking met nieuwe minister van Jeugd Melissa Depraetere. Met een uitgebreid statement op de website van de Vlaamse Jeugdraad beoordeelt de officiële adviesraad voor kinderen, jongeren en jeugdwerk het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord. Dat klinkt grotendeels positief, met een aantal cruciale kritische bemerkingen. 

"We lezen heel wat fijne dingen in het nieuwe akkoord Jeugd: de erkenning van het belang van het jeugdwerk als een veilige en stimulerende plek waar jongeren zich ten volle kunnen ontwikkelen, de ambitie om een globale langetermijnvisie op jeugdinfrastructuur te ontwikkelen, meer én toegankelijk jeugdwerk met minder administratieve last en meer ambitie voor kindvriendelijk beleid." vertelt Anna Roos, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.

De Vlaamse Jeugdraad is tevreden dat heel wat van waar thema's en adviezen mee in het regeerakkoord worden opgenomen: plannen om fors te investeren in Welzijn, zowel in kinderopvang, jeugdhulp, zorg voor mensen met een handicap als preventie rond mentaal welzijn. Ook sociale woningen en mobiliteit staan hoog op de agenda met ambitieuze plannen.

Maar de organisatie uit ook kritiek op de inhoud en toon van het nieuwe regeerakkoord. Zo is ze kritisch over de afschaffing van de uitzondering op het uittreksel strafregister in het jeugdwerk. De organisatie uit verder haar bezorgdheid over de "klimaatpauze" die de nieuwe Vlaamse regering naar voor schuift en het algemene discours van controleren, dwingen en bestraffen, in plaats van helpen, ondersteunen en niet loslaten binnen het onderwijs.

De Vlaamse Jeugdraad concludeert het statement met "Dit alles doet ons vrezen dat de gelijke kansen, of sterker: de rechten van elk kind en elke jongere, ook in kwetsbare situaties, niet gewaarborgd dreigen te worden. We hopen dat in de komende beleidsnota’s op elk moment de kinderrechten als kompas gehanteerd zullen worden, en specifieke maatregelen herbekeken kunnen worden. We reiken zelf alvast de hand uit om dit gesprek aan te gaan."

VTM
Qmusic
HLN
Belfius